Ketuk Pintu Rumah Jiran Cari Sisa Makanan, Kisah 4 Beradik Ini Buat Ramai SEBAK !!!

| July 19, 2017 | 0 Comments

Ketuk Pintu Rumah Jiran Cari Sisa Makanan, Kisah 4 Beradik Ini Buat Ramai SEBAK !!! | Di waktu kita berehat kekenyangan, tanpa kita sedari ada perut-perut yang menahan lapar kerana tidak mampu membeli makanan. Siapa sangka sisa makanan yang pada kita sudah patut di buang masih ditagih oleh orang yang lapar.

Ini merupakan kisah yang agak menyentuh hati, kisah ini dikongsikan oleh Puan Vivi Sumanti tentang empat orang adik beradik yang hidup dalam kesusahan berkeliaran mencari makanan di rumah jiran.

“Anak berkeliaran di malam hari… Rumah gelap gelita tanpa letrik.. Ibu bapa entah kemana..ketika kak V melalui Jalan Besut… teringat satu keluarga yang tidak mempunyai letrik hampir 2 bulan.. mereka tinggal bergelap tanpa sebarang cahaya kecuali lilin..

Sebelum ni cerita budak-budak ini kelaparan… mengetuk rumah jiran untuk mencari makanan..terdetik dalam hati untuk singgah rumah mereka.

Ketika melalui rumah mereka d kampung Beris Lampu Besut, kak v melihat rum masih gelap.. bila kak v berhenti bertanya jiran.. empat beradik ini menumpang menonton tv dan cahaya lampu dirum jiran.. sambil menunggu ibu nya pulang membawa makanan.. terkadang ada makanan yg dibawa balik oleh ibunya, tapi ada jugak tangan kosong.

Mereka berempat mendakwa tidak makan seharian.. bertanya kak V pada yang bongsu…adik bongsu ibu bawa sebab demam.

Begitulah kisah rutin harian 5 beradik.. bapa rosak dik pil ****, ibu tidak ada pendapatan, mlm hari berkeliaran mencari makanan… mengetuk rumah-rumah jiran… mencari sisa makanan.

Bagaimana kesudahan nasib anak-anakni… yang sulung berusia 13 tahun, bongsu setahun lebih… mereka tidak kesekolah kerana kemiskinan.”

Alhamdulillah, dengan perkongsian kisah sebegini harap ada pihak yang tampil membantu mereka, menuding jari ke arah orang lain memang mudah, tetapi sanggupkah kita sendiri menghulurkan bantuan untuk meringankan kesusahan mereka?

Kita sebagai jiran atau orang awam, jadilah mata dan telinga kepada pihak berkuasa, bukan hanya tunggu mencari kesalahan.

Sumber:- Siakapkeli

P.S. 1 – Kantoi MENGANDUNG, Pelajar STPM Kongsi Kisah Buat ‘PROJEK’ Di Sekolah Yang Buat Ramai TERKEJUT !!!
P.S. 2 – [VIDEO] Tak Tahan Jadi Mangsa R0G0L Ayah Tiri. Gadis Gantung Diri Secara Live MENGGEMPARKAN Dunia !!!
P.S. 3 – “Mungkin Sebab Rupa Saya Sama Dengan Ibu” 4 Tahun Jadi KEKASIH Ayah…Ayah PUNCA Aku Hamil 6 Bulan !!!
P.S. 4 – Lepas Roomate Aku Keluar Jumpa Pakwe Malam Tu, Aku Terus Tido. Dalam Gelap Aku Rasa Ada Orang PEGANG Tangan Aku Dan…
P.S. 5 – “Kena Tunggu Bisul MASAK Baru PICIT” Doktor DEDAHKAN Amalan Tunggu Bisul “MASAK” Boleh BAHAYAKAN Kesihatan !!!

Tags: , , , ,

Category: Kisah Viral

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *